Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2021 06:58 - ЕДНО СЕМЕЙСТВО, ЖЕРТВА НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 923 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

       СПОМЕН ОТ С. ДЖАНКА - ЕДНО СЕМЕЙСТВО, ЖЕРТВА НА ПРОСТАЩИНАТА, НАРЕЧЕНА ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС

 

   Село Джанка е Крумовградско село. То е на рида с древнотракийските златопромивни комплекси. Центърът на този комплекс е с. Ковил. Това е възлюбен от мен район с много голяма гъстота на тракийски светилища, поради което заведох там жена ми. Разгледахме комплекса горе на най-високата част на рида, който разделя с. Джанка от Крумовград. Спряхме в махала Кълвач, от където се разкрива приказна картина след събирането на трите реки Крумовици.  Спряхме да си починем след това при огромен дъб в с. Джанка с чешма под него. Там на сянка в ужасяващата жега се бе прикрил един доста възрастен турчин заедно с овцете си, които спяха. Към час и половина след зенита на слънцето овцете спират да ядат, отиват на сянка, навеждат глави и спят прави. Тук казват, турлото пладнува. След час-два всички едновременно навирват глави и животът продължава.

   Възрастният човек се притесни - където хората почиват, той с овцете, а дойдоха и чужди хора. Реши да ги събуди и премести някъде, а тук другаде сянка яма. Казах му, дур, той се отказа и се разприказва с нас. Турците усещат, че имам към тях добро отошение и ми разказват неща, които на другите няма да кажат.

    Посочи ни къщата си, в която той живее, една доста стара къща, явно изоставена и после поотремоннтирана - с пластмасоваа дограма.  Това било старата къща на семейството им. В двора освен тази къща имаше обори, които той сега направил, но и още три нови къщи, изоставени, бих казал пред срутване. Човекът бил чобанин и строител, печелел добре, защото имал работа през цялата година. Тук прибавям, че ДОБРЕ за един скромен човек е едно, за един хаирсузин е друго. Момчетата им – трима братя по на 20,18 и 16 години се оказали много добри и работливи. И помислили за бъдещето си от далеч – за всеки да има по къща в огромния им двор и за да не се карат – еднакви. Да направи младият турчин къща и тогава да доведе кадъна в нея е неписан закон при турците. Хванали се четиримата мъже, за няколко години наппавили грубия строеж на трите къщи. Синовете да си ги довършват. Ама не стигнало до там.

    Вместо синовете да доведат кадъни, дошли джипки с милиция, били ги, заплашвали ги, но не са ги отвели някъде както други от селото, които не искали да се възродят. Събрало се селото и хората решили – вие в Турция, ние оставаме. Това семейство избира варианта да емигрира в Турция. Оставяйки всичко, петимата на една стара Лада, на багажника най-необходимото и на „екскурзия” в Турция. Животните подарили на останалите тук турци при условие, че ще ги гледат.

   Имали далечни роднини в Бурса, те им помогнали. Синовете много бързо намерили работа, спечелили и започнали там строеж на нови три къщи. Завършили едната, големият син се оженил и така всичките. Булките тамошни, от България обидени, не искат да чуят за нея. Бабата отгледала няколко от внуците, защото младите трябвало да работят, печелят и довършат къщите, но от многото работа бабата се споминала. Снахите били много добри, и трите канели дядото при тях. Той обаче, останал сам, направил равносметка на живота си и решил, че трябва да умре в родното си село. В Турция нито начина им на живот им харесал, нито климата, било ужасно топло, нито водата им можел да пие, нито да яде тяхното агнешко, защото миришело на химикали. И решил – синовете го натоварват на една от колите им, идват тук за около седмица, ремонтират старата къща и се връщат в Турция, станала вече тяхна Родина.

   Срещнал се дядото с други достове от селото, още живи, дали му те дамазлък овце и той започнал живота си така, както е текъл преди ужасната 1989 г. Овцете бяха шест, с тях и един шут коч, огромен. Каза че започнал да ги намалява, били са повече, защото вече нямал сили. А овцете – по красиви от жените, които демонстрират по световните изложения нови модни колекции – сресани, изчистени от лепливи бодли, много едри, дебели. Синовете му, в много  добро материално положение и тримата, изпращали достатъчно пари, за храна на овцете. Цяло стадо, каза той, че може да гледа по отношение на храната им, но сили вече за това нямал. Предложи ни да му отидем на гости за да ни подари сирене, масло, кисело мляко.

  Стана въпрос и за събитията, които бяха обърнали живота на тези хора, човекът не каза към добро или зло. Само, че момчетата му си имат къщи, булки, деца и печелят много добре. Тук отбелязвам, че това бе по времето, когато една лира се разменяше за един лев. Вие не се кахърете, каза той, и повтори това, което съм чувал десетки пъти: Вие не сте виновни за това с нас, то е станало по заповед от Москва. Ние си оставаме ваши достове.

   Отговорих му, и ние двамата.

   Тази простащина, възродителният процес, античовешко деяние на болните комунистически мозъци, паметник на което днес е президентът ни, яхнал простащината в страната с надежда да върне отново годините, опустошили този регион. Тук условията на живот са много тежки, както в Сакар и пътят след обезлюдяването му е необратим – ничия земя.

   В с. Ковил ни бе необходима информация за златопромивния комплекс, за да спечелим време, не попаднахме на никакъв човек. В махалата Кълвач на с. Джанка обаче попаднахме и та но човек, който знаеше за римския път и кперостта, които търсехме. Не отидохме, защото денят ппреваляше, но аз след временсе върпах там. На туристите, които не са упознали този край горещо го препоръчвам. Там наблизо са светилищата по Красино, резерватът с лешоядите Кози камък над с. Студеден кладенец, естественият шейтан под язовирната стена, Железнит мост, Арката, скалните гробници и кромлехи.

  Тази  красота нося в себе си, но и мъката не само на този човек. Работил цял живот, допринесъл с труда си за страната, а идиотите го прогонили в чужда страна заедно със синовете му. Вместо да работят те за нашата страна, да работят за чужда. Подобна, но така агресивна простащина може да ни сполети отново, ако простаците на Радев поемат управлението на страната. Всичкият този хаос в страната го докара той и доколкото разбирам от поведението на недоправени, той самият вече се плаши от тези, които станаха фюрери на партиите-идиоти. Тези, които той сътвори и които поемат свой път както Хомонокулос, който строши стъкленицата си в морето...





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180978
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031