Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2023 19:51 - ИНТЕРВЮ НА ИВАН ГЕОРГИЕВ С ДОЦ- Д-Р ИВАНКА КИРОВА, К.М.Н.
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2023 19:52


 ИНТЕРВЮ                                                                                             доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.                                                                                                                                                                                                                            Доц. Кирова, вие сте лекар, философ, антропософ.  Защо решихте да напишете духовна историческа книга.                                                                                          
  Реших да напиша историята на нашия народ  в книгата  „За Духът на българския народ” от духовна гледна точка, каквато не е писана досега. Използвани са много научни исторически източници малко познати у нас. Например духовната наука антропософия - наука за духовното устройство на човека и света. В основата на тази философия е автентичното, първично християнство от първите векове след Христа.                                                                                                                                         
  Какво означава Дух на народа?                                                             
Всеки народ, както и българския има свой Дух на народа - Архангел. Той направлява развитието, съдбата, мисията на народа през целия му път.                                                                                                                  
Как Архангелът ръководи народа?                                     
  Народът е вдъхновяван, импулсиран, направляван от своят Дух на народа. Всичко, което става – напредък, култура, развитие е инспирирано от неговия Архангел.  Той създава отделен език на всяка човешка общност. Влияе върху характера, темперамента, традициите, обичаите на народа. Всеки народ има свои характерни черти. Например българинът е любознателен, търпелив, издръжлив, не се предава, упорит, жилав.                                                                                              В днешно време хората се преселват, емигрират от една държава – в друга. Съществува голяма миграция на големи групи хора. И все пак, всеки човек със своя Аз /Дух/ се чувства част от своя народ, свързан чрез своя Дух на  народа – не само с езика, но и със специфичния характер, родово чувство, темперамент, обичаи. Например българинът навсякъде по света се чувства българин                                                                                                            Разцвета на културата през българското Възраждане през 19 век е вдъхновено от Духа на народа. Той действа издига отделни изявени личности, които са водачи на народа.                               
  Защо твърдите, че българския народ е избран народ?                                                                                                                            
  Специална мисия на българския народ, зададена му от неговия Архангел е преселението а българския народ от Средна Азия до сегашната ни родина за осъществяване на взаимодействието  между Източната и Западната култура.    Чрез тази духовна история на България се старая да допринеса поне с една малка искра – така че българинът да е горд, че е българин, където и да се намира по света.                                                               
Малко се знае за създаването на древна България в областта на средна Азия.Там тя е била огромна империя с присъединяването на много народи. Но различните присъединени етноси не са били роби, а равнопоставени с българите. Не е имало господари и роби. За българина „Господар” означавало да служиш на другите. Поздрава на българите бил „Аз”, чувствал е Духът в себе си. Това е първият народ от независими хора.                Най-старият календар в света и създаден тогава в Древна България. Имало  е разцвет на древна култура.                                                                                               
  Българите са вярвали в един Бог – Тангра – деветнадесет века преди Христа.                                                               
България е била империя също при хан Крум и при Цар Симеон Велики. С присъединяване на много народи, равнопоставени с българите.                     
  Какъв е приносът на  България към световната култура?                                                                                    
Ние сме дали на света велики културни и духовни учения, разпространени в цял свят. Такива са Учението на Орфей, българо-славянската писменост, богомилското християнство и християнското учение на Бялото братство. Издигнати от Духа на народа са великите, легендарни, духовно посветени личности Те са  водачи и създатели на всяко         от световно разпространените културни и духовни учения. Такива са Орфей, Кирил, Методи, Боян Мага /Мъдреца/, Учителят Петър Дънов /Беинса Дуно/.                                                                                                                               
Целта на тази книга е да освети малко известните, но световно разпространените български духовни и културни учения. Такива са първичното християнство на богомилите за братска обич между хората. Също така автентичното първоначално християнско учение на Бялото братство за импулса на любов от Христос  - във всяко човешко сърце.                                            
Живеем във време на тежки изпитания – война наблизо в Украйна, земетресения в близки държави, политически и държавен хаос у нас.  Има нужда да се повдигне Духът на българите  у нас и където и да са емигрирали милионите българи по света. Те могат да се гордеят че са българи.                                                                                                                        Надявам се тази книга за българската духовна история да е искра, която да повдига Духът на българите.                                                                                                                                                                         



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 916039
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930